Lekári z východoslovenských nemocníc trvajú na splnení požiadaviek

16.11.2011 Prešov

Prešov 15. novembra (TASR) – Desiatky lekárov z východoslovenských nemocníc, ktorí 1. októbra podali výpovede, sa dnes večer zišli vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J.A.Reimana v Prešove. Na stretnutí organizovanom Lekárskym odborovým združením (LOZ) vyjadrili nesúhlas s postojom ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika k riešeniu súčasnej situácie.
Predseda LOZ FNsP v Prešove Michal Polician pre médiá uviedol, že doteraz ani jedna z ich požiadaviek nebola splnená. Minister ich vraj cez médiá vyzýva na rokovanie, ale sám neprišiel s konkrétnou a konštruktívnou ponukou. \"Sme rozhodnutí svoje výpovede nesťahovať a vydržať do splnenia našich požiadaviek. A to, čo sa stane po 1. decembri, je v plnej zodpovednosti pána ministra,\" prečítal z textu vyhlásenia Polician.
Na margo vyjadrenia ministra, že v prípade platov lekári nemajú reálne požiadavky, Polician uviedol, že chcú iba dorovnať svoje tarifné mzdy na úroveň profesií s porovnateľným vzdelaním, náročnosťou a zodpovednosťou. Vyhlásil, že lekári odmietajú posúvanie tohto protestu do politickej roviny.
\"Prehlasujeme, že nám je jedno, kto sa začne vážne a zodpovedne zaoberať nielen našimi platovými požiadavkami, ale celým systémom poskytovania zdravotnej starostlivosti. Je dôležité, aby to už niekto začal robiť. Vyzývame opakovane pána ministra na konštruktívne rokovania,\" dodal Polician.
Niektorí z prítomných lekárov na dôkaz toho, že nemajú vysoké platy, sa rozhodli novinárom ukázať svoje výplatné pásky.
\"Pracujem v nemocnici tretí rok, môj čistý plat bez služieb, bez akýchkoľvek príplatkov, pretože žiadne príplatky nemám, je 533 eur. S piatimi službami, s dvoma veľkými a troma malými, je to 770 eur,\" povedala novinárom lekárka z novorodeneckého oddelenia Miroslava Dujčáková.
Lekári upozorňovali aj na to, že systém financovania liečebných zákrokov v nemocniciach nezodpovedá reálnym nákladom. Podľa ich zistení za niektoré úkony zaplatí zdravotná poisťovňa oveľa menej ako v skutočnosti musí nemocnica vynaložiť a tak vznikajú dlhy.
Polician konštatoval, že lekárom nestačia sľuby a chcú od zodpovedných legislatívnu záruku, inak v decembri do práce nenastúpia. Prešovský predseda LOZ tvrdí, že ak by tento počet lekárov odišiel z nemocníc, dôjde k vážnemu narušeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Dodal, že v prešovskej FNsP trvá na svojich výpovediach 163 lekárov.
Hovorkyňa nemocnice Renáta Koziaková pre TASR uviedla, že v nemocnici je zamestnaných 330 lekárov. Doplnila, že k 1. októbru podalo výpoveď 172 lekárov, medzičasom však 25 z nich svoje výpovede stiahlo.
 

Vyberte región